cele mai bune filme din toate timpurile

Fie ca suntem preocupati de trasaturile fetei sau avem probleme de respiratie din cauza deviatiei de sept nazal, rinoplastia ne poate ajuta. De altfel, procedura de rinoplastie este una dintre cele mai intalnite proceduri medicale si estetice. Si asta pentru ca poate rezolva atat problemele estetice, cat si problemele respiratorii pe care le cauzeaza un sept cu deviatie grava. 

Tocmai de aceea, am stat de vorba cu Conf. Univ. Dr. Parasca Sorin pentru a afla ce este rinoplastia, cand avem nevoie de ea si cum ne poate ajuta.

Operatia de rinoplastie – schimbarea aspectului nasului si reechilibrarea armoniei faciale

Ce este rinoplastia si ce implica aceasta operatie?

Rinoplastia este o interventie chirurgicala menita sa schimbe forma nasul pacientilor nemultumiti de aceasta si sa reduca eventualele dificultati de respiratie cauzate de deviatia de sept. Piramida nazala se bazeaza pe un schelet cartilaginos acoperit de pielea nasului. Operatia de rinoplastie consta in restructurarea si remodelarea acestui schelet cartilaginos, care va duce la schimbarea aspectului nasului si la reechilibrarea armoniei faciale.

Care sunt beneficiile unei operatii de rinoplastie?

Printre beneficiile interventiei de rinoplastie se numara schimbarea formei nasului, marirea sau micsorarea dimensiunilor piramidei nazale (in functie de caz si de dorintele pacientului), reducerea cocoasei si corectia curburilor. Toate aceste schimbari se fac luand in considerare restul trasaturilor faciale ale pacientului, pentru a crea un nas potrivit pentru acesta. De asemenea, daca pacientul sufera de probleme de respiratie cauzate de o deviatie de sept, aceasta poate fi corectata in cadrul aceleiasi interventii.

Orice pacient sanatos din punct de vedere clinic este eligibil pentru aceasta interventie.

Operatia de rinoplastie implica si riscuri? Daca da, care sunt acestea? 

Riscurile rinoplastiei includ riscurile obisnuite asociate oricarei interventii chirurgicale (sangerare, vanatai, infectii) si cele asociate anesteziei generale. De remarcat este faptul ca, pentru interventia de rinoplastie, aceste riscuri se concretizeaza in mod exceptional.

Cine poate face o operatie de rinoplastie? Exista o varsta minima pentru a putea putea apela la aceasta operatie? 

Rinoplastia este interventia potrivita pentru orice persoana nemultumita de aspectul nasului ei. Orice pacient sanatos din punct de vedere clinic este eligibil pentru aceasta interventie.

Din punct de vedere al varstei pacientului, este necesar ca interventia sa fie efectuata dupa finalizarea dezvoltarii scheletului facial al pacientului. De obicei acest lucru se intampla la 15-16 ani pentru fete si 17 ani pentru baieti. Pacientii minori au nevoie de acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.

Cat dureaza o operatie de rinoplastie? 

Interventia de rinoseptoplastie poate dura in functie de caz de la 90 de minute la 3-4 ore. Variatia este data de complexitatea cazului si de tehnicile folosite intraoperator.

Care sunt costurile unei operatii de rinoplastie?

Costul unei rinoplastii variaza in medie intre 2500-3500 Euro, in functie de complexitatea cazului. Pretul este stabilit in urma unei consultatii la Clinica Estet Laser, unde veti primi informatii legate de toti pasii pe care trebuie sa-i urmati pana la interventie. Costul interventiei include interventia, anestezia si o noapte de spitalizare in cadrul clinicii.

Pe langa acest cost, va fi nevoie sa efectuati un set de analize uzuale, ce pot fi recoltate in clinica noastra sau in orice laborator la alegerea pacientului.

Exista multiple tehnici ce ajuta in efectuarea unei rinoplastii reusite

Sunt mai multe metode pentru realizarea operatiei de rinoplastie? Daca da, care sunt acestea si in ce constau?

Exista multiple tehnici ce ajuta in efectuarea unei rinoplastii reusite. Fiecare tehnica afecteaza unul sau mai multe aspecte ale nasului, precum dorsumul, forma varfului sau latimea narilor. 

Ce trebuie sa faca pacientul inainte de o operatie de rinoplastie? 

Pregatirea preoperatorie consta intr-un set de analize uzuale ce pot fi efectuate in orice laborator de analize si a unei discutii cu medicul chirurg si cu medicul anestezist.

De asemenea, este recomandat ca pacientul sa intrerupa fumatul cu minim 2 saptamani inainte de interventie.

Anumite modificari minore la nivelul nasului pot fi efectuate sub anestezie locala.

Care sunt optiunile de anestezie pentru o operatie de rinoplastie?

Majoritatea interventiilor de rinoplastie se efectueaza sub anestezie generala. Asta inseamna ca veti adormi la inceputul interventiei, iar noi va vom monitoriza cu atentie starea de sanatate pe perioada interventiei, moment in care va veti trezi. Din acest punct puteti sa va bucurati de noul dumneavoastra nas.

In cazuri atent selectionate, modificari minore la nivelul nasului pot fi efectuate sub anestezie locala.

Cat timp trebuie sa stea pacientul in spital dupa operatia de rinoplastie? 

Operatia de rinoplastie impune internarea pentru o noapte postoperator in cadrul clinicii, noapte in care va vom supraveghea pentru ca dumneavoastra sa nu suferiti de eventuale efecte adverse ale anesteziei, precum greata sau stari de ameteala. Aceasta scurta perioada de internare este necesara pentru a ne asigura de starea dumneavoastra de sanatate, iar a doua zi puteti pleca acasa fara sa va faceti griji.

Ce se intampla dupa externarea din spital dupa o operatie de rinoplastie? 

Dupa externare veti pleca acasa cu o atela dorsala la nivelul nasului. Ne vom revedea la controale periodice la o saptamana, 2 saptamani, o luna, 3 luni, 6 luni si un an de la interventie. Controlul de o saptamana este cel mai important, pentru ca atunci vom scoate atela dorsala si va veti vedea pentru prima data rezultatul postoperator. Tot atunci vom suprima firele de sutura. 

Interventia de rinoplastie nu cauzeaza dureri mari, iar eventualul mic disconfort este tratat cu calmante.

Cum se va simti pacientul imediat dupa operatia de rinoplastie? 

Dupa interventie va veti simti slabita si ametita datorita anesteziei. Veti fi indemnata sa va odihniti in salonul postoperator.

Interventia de rinoplastie nu cauzeaza dureri mari, iar eventualul mic disconfort este tratat cu calmante. De asemenea, prima noapte veti respira doar pe gura, din cauza pansamentelor ce acopera narile.

Dupa cat timp se vor vedea rezultatele unei operatii de rinoplastie? 

Schimbarea in aspectul nasului este vizibila imediat postoperator. Insa dupa interventie, aspectul nasului evolueaza prin prisma faptului ca procesul de cicatrizare si remodelare se produce si se rafineaza timp de un an postoperator.

Nasul va fi umflat si edematiat in primele luni ale perioadei postoperatorii, dar se va desumfla treptat.

Rezultatul final al interventiei de rinoplastie se poate observa la un an dupa operatie.

Pacientii pleaca mai increzatori in aspectul lor, in capacitatea lor de a crea o prima impresie dorita si de a relationa cu cei din jurul lor.

Cum contribuie la schimbarea stilul de viata a pacientului operatia de rinoplastie? 

Operatia de rinoplastie are ca scop remodelarea nasului cu corectia diverselor aspecte neplacute ale acestuia, precum asimetrii, deviatii, cocoasa, o forma inadecvata a varfului sau a narilor. Toate aceste schimbari se efectueaza luand in considerare restul trasaturilor faciale ale pacientilor, astfel rinoplastia reechilibreaza aspectul fetei intru totul.

Acest fapt duce la cresterea increderii in sine a pacientilor si eliminarea oricarei temeri date de aspectul neplacut al nasului. Pacientii pleaca mai increzatori in aspectul lor, in capacitatea lor de a crea o prima impresie dorita si de a relationa cu cei din jurul lor.

Care sunt masurile de precautie necesare pentru a grabi vindecarea dupa o operatie de rinoplastie? 

Dupa interventie veti primi un set de indicatii care trebuiesc respectate pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil si a nu incetini vindecarea. Printre ele se afla purtarea atelei nazale, evitarea expunerii la soare sau evitarea purtarii ochelarilor de soare.

Cel mai important si raspandit factor ce decide timpul pana la vindecare, dar si calitatea rezultatului este FUMATUL. Atat preoperator cat si postoperator fumatul este puternic nerecomandat, deoarece incetineste vindecarea si duce la rezultate suboptime ale interventiei.

Sunt cazuri in care este necesara si o a doua operatie de rinoplastie?

Interventia de rinoplastie este puternic dependenta de conduita postoperatorie a pacientul si de caracteristicile acestuia de vindecare. Din acest motiv, exista cazuri in care rezultatul dupa interventie nu este perfect.

In aceste cazuri, se intervine pentru corectia micilor imperfectiuni. In unele cazuri, reinterventia se poate efectua chiar si cu anestezie locala.

In cazul in care doriti sa discutati cu dr. Parasca Sorin despre o problema medicala care poate implica o operatie de rinopastie, il puteti gasi la Clinica Estet Laser

Despre Dr. Parasca Sorin

Dr. Parasca Sorin este un medic de exceptie, recunoscut in randul medicilor si specialistilor din echipa Clinicii Estet Laser. Este Conferentiar Universitar, doctor in stiinte medicale, medic primar chirurgie plastica, specialist in rinoplastie si microchirurgie reconstructiva, specialist in chirurgie estetica si remodelare corporala.

Clinica Estet Laser a fost infiintata in anul 2003 de catre Dr. Abu-Baker Abu-Baker si a devenit un adevarat centru de excelenta. Clinica este dotata cu echipamente si tehnologii de ultima generatie si se remarca prin colaborari de succes cu medici specialisti cu experienta. 

In anul 2019, cand Dr. Abu-Baker Abu-Baker s-a stins din viata, conducerea clinicii a fost preluata de fiul sau, Dr. Abu-Baker Abdalah, medic rezident in chirurgie plastica si estetica. Pasionat de domeniul sau de specializare, Dr. Abu-Baker Abdalah pastreaza viu spiritul tatalui sau, mentinand clinica la cele mai inalte standarde profesionale. Pentru aceasta, Dr. Abu-Baker Abdalah a format o echipa de medici specializati in chirurgie plastica si estetica, care au experienta si cunostinte in a oferi cele mai bune servicii medicale, inclusiv rinoplastii.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Incarca mai multe articole in Trendy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *