cele mai bune filme din toate timpurile

Uneori, procesele desfasurate in instante judecatoresti sunt adevarate spectacole de pasiune si maiestrie, oferite de avocatul apararii, al acuzarii sau chiar de procuror. Soarta celui invinuit atarna uneori de un fir de par, iar situatia se poate schimba radical in doar cateva minute, cand un martor important vine cu ceva nou. De multe ori, astfel de evenimente au fost mentionate cu entuziasm ca fiind procesul secolului, unele ramanand in istorie.

Dar care a fost cu adevarat scena si ce s-a intamplat acolo? Hai sa aflam!

Procesul lui Socrate

A avut loc in anul 399 i. Hr. si a constat in judecarea lui Socrate care era considerat la acea ora o amenintare la adresa democratiei ateniene si fusese acuzat de impietate si coruptie a tinerilor. Socrate a fost gasit vinovat de acuzatiile aduse si condamnat la moarte prin otravire, cel mai probabil cu cucuta. In Apologia lui Platon, procesul si moartea lui Socrate sunt descrise inntr-un mod care ridica numeroase semne de intrebare referitoare la democratia acelor vremuri si valoarea libertatii de exprimare.

Procesul lui Galileo Galilei

Ajungem in anul 1633 la un alt proces renumit in care invinuitul, Galileo Galilei, era judecat de Inchizitie pentru teoria prin care sustinea modelul sistemului solar in care Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers. El a fost declarat ca fiind vinovat de erezie, condamnat la inchisoare pe viata si obligat sa renege in mod oficial aceasta teorie. Dupa 359 de ani, Biserica Catolica a recunoscut eroarea comisa de Inchizitie, iar in 2000 Papa Ioan Paul al II-lea si-a cerut scuze in mod oficial pentru procesul lui Galileo, dar si pentru alte pacate ale bisericii.

Procesul vrajitoarelor din Salem

In Salem, Massachusetts Bay Colony, in 1692, a fost un moment de isterie generala cauzata de suspectarea prezentei a trei vrajitoare. Incitate de povestile voodoo spuse de Tituba, o sclava din India de Vest, cateva fete tinere au declarat ca sunt posedate de diavol si au acuzat de vrajitorie trei femei din Salem, printre care si pe Tituba. Din cauza presiunii, aceste trei femei au ajuns sa incrimineze cu marturisiri false alte femei, isteria crescand in intensitate si intinzandu-se in tot Massachusetts-ului. In final, nouasprezece vrajitoare au fost condamnate la spanzuratoare, iar multe altele au fost intemnitate.

Procesul maimutelor Scopes

Ajungem in 1925 la procesul maimutelor Scopes care i-a implicat pe William Jennings Bryan (partea acuzarii) si Clarence Darrow (partea apararii), doi dintre cei mai mari oratori ai epocii. Procesul a avut ca acuzatie o dezbatere asupra predarii teoriei evolutiei lui Charles Darwin si a avut loc intr-un moment in care cadrul legislativ din Tennesse a declarat ilegala propagarea oricarei doctrine care neaga creatia divina a omului, asa cum o prezinta Biblia.

Procesul a captat atentia intregii lumi, fiind de fapt o confruntare intre credinta literara fundamentalista si interpretarea Scripturilor. Procesul a fost limitat la o singura intrebare si anume daca John T. Scopes a predat teoria evolutionista a lui Darvin. Si, pentru ca o facuse, el a fost condamnat si amendat cu 100 $. Legea a fost abrogata abia in 1967.

Procesul lui Bill Clinton

Ajungem in anul 1999 la procesul presedintelui Bill Clinton care a fost acuzat de marturie mincinoasa si obstructionarea justitiei in cazul care incepuse ca o investigatie a tranzactiilor imobiliare din Arkansas si s-a transformat intr-o investigatie de cinci ani asupra relatiei dintre presedinte si Monica Lewinsky. Acest proces a dus la demiterea presedintelui, chiar daca acuzatiile nu au fost dovedite si nici nu erau contraventii mari.

Daca si tu te confrunti cu probleme juridice, poti sa apelezi la cabinetul de avocat Braila Antohe Dan care se afla in topul avocatilor din zonai. Aici vei gasi suport profesional si expertiza in diverse domenii! 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Incarca mai multe articole in Noutati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *