Echipa de specialiști din cadrul Studio 2.1 vine cu sfaturi utile, care să ne ajute în creșterea productivității din spațiul de lucru.
Culorile predominante dintr-un spațiu de birouri au un impact major asupra utilizatorilor, influențându-le starea, emoțiile și productivitatea. Culorile vii, spre exemplu, asociate culorilor neutre, devin accente ce dau un sentiment pozitiv, fresh. Spre deosebire de acestea, pastelurile dau un sentiment de liniște și calm, fiind mai potrivite pentru locuințe. De asemenea, o metodă simplă care schimbă major imaginea unui birou este tratarea unui perete diferit, într-o nuanță vie, printuri, imagini, tablouri, etc.
Lumina este poate cel mai important element ce determină atmosfera dintr-un spațiu. Când vine vorba de birouri, cea mai bună iluminare este cea naturală, care dă un aer pozitiv și viu spațiului. Însă, de multe ori, se întâmplă ca spațiul să nu fie luminat corespunzător, așa că trebuie compensat cu un anumit tip de iluminare artificială, constând în lumina ambientală generală, dar și lumina punctuală care iluminează mai intens anumite zone, precum spațiul de lucru. Este indicată lumina albă sau așa-numită, care substituie foarte bine lumina naturală, în locul luminii fluorescentă sau caldă/galbenă.
Calitatea aerului și temperatura din mediul biroului nu numai că influențează productivitatea, dar și sănătatea angajaților. De aceea este foarte importantă ventilația naturală sau artificială a spațiului interior, prin sisteme potrivite și dimensionate în funcție de volumul spațiului. Aerul trebuie să aibă o temperatura între 22-25 grade Celsius. Conform studiilor, într-un mediu unde temperatura este mai mică de 22 grade, angajații sunt predispuși să facă mai multe erori, în timp ce la temperaturi mai mari de 25 grade, nivelul de atenție și focus scade.
Decorarea birourilor cu plante mărește productivitatea angajaților cu 15% conform studiilor, deoarece acestea reduc stresul. Este vorba de așa-numitul design biofilic, care presupune introducerea elementelor naturale în mediul interior. Plantele ajută la purificarea aerului și reglează umiditatea. De multe ori se întâmplă ca mediul unui birou să pară sufocant, fapt cauzat de o umiditate scazută, intervalul cel mai potrivit fiind între 30-60%. De asemenea, plantele folosite în pereți vegetali reduc și nivelul de zgomot și îmbunătățesc dramatic aspectul unui birou.
Fă-te confortabil! Un alt aspect foarte important într-un birou este sentimentul pe care îl ai în acel spațiu. Un loc în care te simți bine, te face să fii focusat. De aceea contează ce mobilier folosim, de la scaunul de lucru, până la zona de relaxare. Un astfel de loc, unde să existe fotolii confortabile/bean bag-uri/hamace, etc. le dă angajaților ocazia să ia o pauză, să se “reseteze” și să reia lucrul cu forțe proaspete.
O zonificare foarte bună poate duce la transformarea și celui mai mic birou, într-un loc unde să îți facă plăcere să lucrezi. Se pot crea în același spațiu mai multe zone de lucru, zone de relaxare, de întâlnire cu clienții sau de prezentare, doar prin poziționarea într-un anumit mod al mobilierului, prin amplasarea unor elemente delimitatoare precum pereți mobili, biblioteci, etc., creându-se astfel un spațiu ergonomic, care crește concentrarea și creativitatea angajaților.