Daca ati stabilit deja ziua botezului pentru bebelusul vostru, cu siguranta aveti numeroase emotii si intrebari despre cum va decurge acest eveniment important. Botezul reprezinta un ritual prin care bebelusul intra in comunitatea crestina, prin scufundarea de trei ori in apa sfanta din cristelnita. Astfel, trebuie sa va pregatiti cu toate cele necesare atat voi parintii, cat si nasii bebelusului, care de asemenea au o serie de responsabilitati pe care trebuie sa le indeplineasca in ziua botezului.
Iti prezentam mai jos ce anume trebuie sa contina un set pentru botez, dar si care sunt obiceiurile la botez.

Ce este necesar sa contina un set pentru botez
Un set pentru botez trebuie sa continua mai multe obiecte potrivite si necesare pentru ziua crestinarii la biserica a micutului tau, precum: trusoul compus din prosop pentru bebelus, fasa de botez, prosop si sapun pentru preot, sticluta de mir, lumanare de botez, precum si costumas pentru botez cu care va fi imbracat bebelusul dupa ce va fi scufundat in apa (o tinuta completa pentru bebelus, care poate fi formata din body, pantaloni, vesta, boneta, botosei).
Toate aceste elemente sunt necesare pentru a oficializa taina botezului, dar aduc si o semnificatie sufleteasa deosebita in sufletul parintilor si al nasilor.
Asadar, setul pentru botez este nelipsit din lista de lucruri necesare pentru aceasta zi importanta din viata bebelusului vostru. Mai jos ti-am pregatit o lista cu ceea ce mai trebuie cumparat pentru botez, atat de parintii copilului, cat si de nasii acestuia, parintii lui spirituali:
Ce trebuie sa cumpere parintii pentru botez – un set de hainute pentru a le avea bebelusul inainte de botez, cadoul pentru nasi, bomboane pentru invitatii care participa la slujba de la biserica, sapun si prosop pentru baita de a doua zi.
Ce trebuie sa cumpere nasii de botez – trusoul pentru botez, lumanarea pentru botez, iconita pentru copil, cadou pentru copil, o sticla de vin pentru impartasanie si una de ulei, sa achite taxele bisericesti.
Obiceiuri la botez – traditii
Parintii copilului sunt cei care organizeaza botezul la biserica, dar si cei care se ocupa de inchirierea unei sali de botez si aleg pentru botez meniul. Cat despre momentul in care se face botezul copilului, acesta trebuie ales conform indicatiilor bisericesti, dupa cel putin 40 de zile de la nastere, in momentul in care mama iese din perioada de lauzie.
Ziua botezului poate fi aleasa oricand din an, in afara zilelor in care sunt sarbatori importante, iar petrecerea de botez se realizeaza doar in zilele in care nu sunt sarbatori si nu sunt zile de post.
Ca si obiceiuri la botez, nasii sunt cei care tin bebelusul pe toata perioada slujbei, nasa daca este de gen feminin si nasul daca este baietel, insa nu este o regula. Totodata copilul trebuie sa poarte pe toata perioada zilei in care are loc botezul doar hainute noi, frumoase si curate, de sarbatoare. Cele cu care ajunge in biserica sunt cumparate de parinti iar cele pe care le poarta dupa ce este botezat in cristelnita vor fi aduse de catre nasi.
Ca si parte din traditia pentru botez este baita de a doua zi, pe care nasa o face bebelusului si la care participa persoanele apropiate din familie. In apa de la baita se pun in general mai multe obiecte pe care parintii si nasii le doresc precum: petale de trandafir, verigheta, orez, miere, ban de aur sau argint, uleiuri frumos mirositoare, apa sfintita, menta, lapte, etc, fiecare din acestea avand cate o semnificatie.
In concluzie, taina botezului are o semnificatie aparte pentru bebelus, aducand in viata lui o insemnatate crestina importanta, ferindu-l de lucrurile rele din viata sa. Nasii sunt parintii spirituali ai bebelusului si ii vor fi alaturi din momentul in care acestia sunt botezati in biserica.