Daca te gandesti sa iti pui un aparat dentar, probabil ca nu esti foarte incantata de idee. Poate crezi ca va arata urat, ca iti va afecta zambetul sau ca iti va provoca dureri. Dar nu trebuie sa iti faci griji. In acest articol, iti vom arata cum poti sa iti transformi aparatul dentar intr-o adevarata bijuterie pentru dantura ta, bucurandu-te de toate beneficiile acestuia.
Ce este un aparat dentar si la ce foloseste
Un aparat dentar este un dispozitiv ortodontic care se aplica pe dinti pentru a corecta anumite probleme, cum ar fi dintii strambi sau inghesuiti, spatiile prea mari intre dinti sau muscatura incorecta. Poate sa iti imbunatateasca nu numai aspectul fizic, ci si sanatatea orala. Daca ai dintii aliniati corect, vei putea sa ii cureti mai usor, sa previi cariile si bolile gingivale, sa reduci riscul de fracturi dentare si sa ai o respiratie mai proaspata.
Cum sa alegi un aparat dentar potrivit pentru tine
Exista mai multe tipuri de aparate dentare, in functie de materialul din care sunt facute, de modul de aplicare si de gradul de vizibilitate. Iata cateva exemple:
- Aparatul dentar metalic: este cel mai comun si cel mai ieftin tip de aparat dentar. Este format din bracketi metalici care se lipesc pe fiecare dinte si sunt legati printr-un fir metalic. Acest tip de aparat dentar este foarte eficient, dar poate fi deranjant si inestetic pentru unii pacienti.
- Aparatul dentar ceramic: este similar cu cel metalic, dar are bracketii din ceramica, care se potrivesc mai bine cu culoarea dintilor. Este mai discret si mai confortabil decat cel metalic, dar poate fi mai scump si mai fragil.
- Aparatul dentar lingual: este un tip de aparat dentar care se aplica pe partea interioara a dintilor, astfel incat nu se vede deloc. Este ideal pentru cei care vor sa isi corecteze dintii fara sa afecteze aspectul estetic. Totusi, poate fi mai dificil de purtat si de intretinut, si poate afecta vorbirea si masticarea.
- Aparatul dentar invizibil: este un tip de aparat dentar care consta intr-o serie de gutiere transparente si detasabile, care se schimba la fiecare doua saptamani. Este foarte confortabil si estetic, dar nu este potrivit pentru toate cazurile si poate fi mai costisitor.
Pentru a alege varianta cea mai buna pentru tine, trebuie sa consulti un medic ortodont, care va face o evaluare amanuntita a starii tale orale, iti va recomanda solutia cea mai adecvata si, totodata, iti va spune si pret aparat dentar.
Cum sa personalizezi aparatul dentar
Daca vrei sa iti faci aparatul dentar mai atragator si mai distractiv, poti sa il personalizezi dupa gustul tau. Iata cateva idei:
- Poti sa alegi culoarea firului metalic sau a elasticelelor care tin bracketii. Exista o varietate mare de culori disponibile, de la cele neutre, pana la cele viu colorate. Poti sa iti alegi culoarea preferata, sau sa o schimbi in functie de anotimp, de sarbatori sau de starea ta de spirit.
- Poti sa decorezi bracketii cu mici accesorii, cum ar fi cristale, stele, inimi sau flori. Acestea se aplica pe bracketi cu ajutorul unui adeziv special si pot fi indepartate oricand. Aceste accesorii pot sa iti dea un aspect mai stralucitor si mai vesel.
- Poti sa asortezi aparatul dentar cu machiajul, coafura sau tinuta. De exemplu, poti sa iti alegi o ruj sau un gloss care sa iti scoata in evidenta zambetul, sa iti faci o coada de cal sau o impletitura care sa iti lase fata libera, sau sa porti o esarfa sau o pereche de cercei care sa se potriveasca cu culoarea aparatului dentar.
In concluzie, un aparat dentar nu este doar un instrument medical, ci si o modalitate de a iti exprima personalitatea si stilul. Cu putina creativitate si grija, poti sa iti transformi aparatul dentar intr-o adevarata bijuterie pentru dantura ta, care sa te faca sa zambesti cu incredere.