Plexiglasul este un inlocuitor foarte bun pentru sticla, ideal pentru piesele de mobilier din camera unui copil. Rezistent la zgarieturi si socuri, durabil si foarte versatil, plexiglasul prezinta avantajul ca se poate curata si steriliza adecvat. Acesta este motivul pentru care se foloseste in prezent pe scara tot mai larga in panouri protectie antivirus.
Pentru a-l curatat corespunzator, insa, si a-l pasta cat mai igienic si fara zgarieturi pe termen lung, sunt cateva instructiuni care te vor ajuta.
Avantajele plexiglasului
Utilizat in mod obisnuit pentru obiecte de uz cotidian, precum cabinele de dus sau blaturile, plexiglasul, sau sticla acrilica, ofera multe avantaje, fiind mai versatil si mai eficient decat sticla reala:
- Este mai usor si mai rezistent la socuri si zgarieturi decat sticla;
- Se poate taia mai usor decat sticla in diverse forme si dimensiuni, motiv pentru care se poate folosi in numeroase aplicatii;
- Are o foarte buna transparenta, iar aceasta se pastreaza in timp daca stii cum sa il cureti in mod corect.
Materiale necesare pentru curatarea adecvata a plexiglasului
- Un uscator cu aer – optional;
- Carpa din microfibre care nu lasa scame;
- Un sapun de vase delicat.
Iata care sunt etapele in procesul de curatare corecta a pieselor din plexiglas.
Pasul 1
Incepe prin a indeparta excesul de praf sau murdaria de pe suprafata plexiglasului. Ideal ar fi sa faci acest lucru cu ajutorul unui jet de aer sau sa suflii cu putere peste suprafete. Contactul direct si uscat dintre mana sau carpa si particulele dure de pe suprafata poate genera uzura.
Daca folosesti un uscator de par, alege optiunea de aer rece. Tine uscatorul intr-un unghi de 45 de grade la cativa centimetri distanta si ruleaza pe intreaga suprafata in toate directiile.
Pasul 2
De indata ce ai eliminat excesul de murdarie si reziduuri, pulverizeaza un detergent acrilic neabraziv pe o sectiune de plexiglas. De asemenea, poti folosi si o solutie slaba pe baza de apa si detergent delicat de vase – functioneaza foarte bine.
Dupa aplicarea produsului de curatare, sterge suprafata de sus in jos cu o carpa moale care nu lasa scame din microfibra. Continua sa aplici solutia de curatare si strege in sectiuni mici pana acoperi intreaga suprafata.
Pasul 3
Daca vrei sa fii mai minutios, clateste laveta, umezeste-o in apa curata si reia procesul de stergere. Acest pas nu este esential, dar ar putea ajuta, oferindu-ti ocazia sa cureti si zonele ratate la pasul anterior. Daca este posibil, nu aplica foarte multa apa pe suprafata. Acest lucru te va ajuta sa obtii mai multa stralucire.
Si nu uita: cu cat aplici mai putina presiune in procesul de stergere, cu atat mai bine.
Ce ar trebui evitat cand cureti suprafetele de plexiglas
Este esential sa tii minte ca exista cateva substante care nu trebuie sa intre in contact cu plexiglasul si anume amoniacul, solutiile abrazive sau parfumate. Plexiglasul este un material sensibil, fiind predispus la zgariere daca nu folosesti solutiile corespunzatoare. De asemenea, are tendinta de a retine parfumurile existente in unele solutii de curatare.
Cand cureti o suprfata de plexiglas, evita solutiile obisnuite pentru curatenie pentru ca acestea pot face mai mult rau decat bine. Cauta produsele dedicate pentru intretinerea plexiglasului, sau prepara chiar tu o solutie slaba de apa si detergent delicat de vase.
Nu sterge niciodata plexiglas cu o carpa uscata si nu il peria cu mana goala si uscata.
Daca vei tine cont de aceste restrictii si vei adopta un regim de curatare cat mai adecvat, ar trebui ca toate suprafetele din plexiglas sa se pastreze perfect pentru multi ani, fara zgarieturi sau pete.